Blanshaven

Velkommen til alle planteelskere…

Beskrivelse af Blanshaven

 

 

 

Velkommen

Blanshaven er på 2.900 m2, så det har været muligt at etablere en række haveafdelinger med plads til alle de planter vi holder af. Blanshaven er således opdelt i 6 større adskilte haverum.

IMG_2826

IMG_2790

Tryk på IMG 2826 (lilla) og der åbner sig et link  – tryk derpå og du til et videoklip af en del af haven. Fotograferet fra en drone i lav højde

Tryk på IMG. 2790 (blå) etc. og du kan se et videoklip  fra hele haven i  relativ stor højde

Rum 1:

Ved den  lange indkørsel er der en stor samling af større rhododendron med hovedvægten lagt på yakushimanum og de hybrider, der er fremavlet af stamformen. Yakushimanum  stammer fra øen Yakushima, en ø der er placeret ca. 6o kilometer fra sydspidsen af Japan. Øen, der kun er 26 kilometer i diameter har masser af bjerge helt op til 1935 meter, hvor der optræder snestorme. Denne hårdføre art er blevet grundstamme i den enorme række af hybrider, der er blevet dannet. Yakushimanum tåler tørke, sol og vind  bedre end de fleste andre rhodoarter og er ret hårdføre. Vi har haft vores hybrider samt grundtypen FCC i de sidste  11 år og har ikke mistet nogen – tværtimod vokser de stabilt hvert år og blomstrer overdådigt. Et festligt syn, der får bilister til at køre frem og tilbage på vejen eller holde helt stille. Smukkest af alt ved dem er måske alligevel nyvæksten, som er et helt kapitel for sig. Under tørken i 2014 hang de meget og manglede vand, men da august blev regnfuld, rettede de sig og knopperne voksede. Desuden findes der i rum 1 en række andre arter – heriblandt liljer og orkideer.

 

 

 Læg mærke  til  gangene. Alle gangene i forhaven er lavet af trædebregner – ca. 50 meter!  I trædebregnerne sår orkideerne sig villigt.

 

Rum 2:

Foran huset er der et bed med en række orkideer (primært frueskoarter) ,  liljer, cyclamen, menziesia, rhododendron og andre  surbundsplanter.

Bedet egner sig særdeles godt til frueskoarter, da der er formiddagssol og lys. Vand mangler bedet heller aldrig, da vandet fra denne del af taget løber ned i bedet.

I rum 2 er der ligeles to andre bede. Et bed med tørketående stauder som iris, yucca, adonis, salvie, hemerocallis, dictam og løgvækster. Bedet har planter i blomst fra det tidlige forår til langt ind i oktober. bedet klarer sig for det mestet uden vanding året rundt.

Desuden er der et bed  – med gode siddepladser – hvor  der er stauder, roser og buske.

Rum 3:

På den anden side af huset er der en større sø med en lang række spændende planter og en randbeplantning af acerarter, magnolier. I rum 3 er ligeledes større partier med roser og i rum 3 begynder vores staudebed, der løber ind i rum 4.

 

 

 

Staudebedet  i rum 3 og 4 har vi især eksperimenteret med, da det måske er et af de bede, der er sværest at få harmoni i både i forhold til farver, men så sandelig også i staudernes meget forskellige vækstrater. 2015 blev det  første år med den tilplantning jeg foretog i august – september 2014. Samtidigt blev der lagt mere end 200 fliser ind i staudebedene, så det er muligt at komme tæt på planterne og samtidig få oplevelsen af at være inde i “bedene”.  

I  august 2017  og i august 2018 blev der indkøbt en række nye stauder og især græsser, så jeg håber, at kvaliteten af bedet er blevet endnu bedre. Staudebedet er ofte under forandring. September er en perfekt måned til at dele og omplante stauder.

Roserne er et kapitel for sig. Når alle rhododendronerne er færdige eller ved at klinge af, overtager roserne hovedrollen og giver sammen med stauderne duft, fest og farve til resten af havesæsonen.  Det er ingen tilfældighed, at roserne har ranet plads til sig mange steder i haven. Fra at købe en af hver slags er jeg blevet bedre til at sammensætte roserne i grupper på 2-3 stykker, så de giver et mere roligt billede. Der er møjsommeligt samlet mange forskellige sammen ved indkøb i Danmark, Tyskland, Holland og England. Der er navneskilte  i haven på 95 % af  planterne.

Rhodobakkerne. Bag ved søen er der placeret to bakker, som er opbygget af granit og surbundsjord.  Her er der en stor samling af mindre rododendronarter, orkideer,dværgtræer, liljer og en lang række alpine planter, der foretrækker denne jordbundstype. Mellem bakkerne er der ligeledes et stort surbundsbed domineret af orkideer, hortensier, dværgrhododendron og forårslyng

 

 

Rum 4

Rum 4 består af et stort bed “hjertebedet” formet som et stort hjerte med en lang række roser. Ved siden af dette bed, er der et “timianbed” med roser, buske, træer. Desuden er der et bed med 2 Nothofagus antarctica (sydbøg), Acer ginnala ((ildløn), Prunus “Hally Jolivette”, roser, store valmuer, hortensier og småbuske.

 

 

 

Rum 5.

Kalkbedet

Kalkbedet er opbygget af 30 tons koralsten fra Faxe kalkbrud. Bedet  har været en del  år undervejs inden det her ved slutningen af 2017 har nået sin endelige form. Det er så absolut Blanshavens største projekt og der har med håndkraft været flyttet mange kubikmeter jord, grus og sten igennem 12 år.

Alpinbedet set fra drone. Alpinbedet rummer ca. 700 forskellige planter.

Bjergbedet/bjergbedet er primært for kalkelskende eller kalktolerante planter og huser en stor samling af dværgtræer og daphnearter. Følgende familier er især rigt repræsenteret: campanula, edraianthus, ensian, dianthus, aquilegia, phlox, potentillla, saxifraga og veronica.

 

Rum 6

Blomsterengen har været i gang siden 2015 og er først nu ved at finde sin endelige form.Det består af en række planter, som kendes fra de alpine enge og enge i Danmark.

Her i efteråret 2018 er der plantet 350 engelske græs i den mørkerøde form, som har til formål at binde bedet sammen. Det skal nok blive et festligt skue. Desuden er der liljer  og orkideer.